Celina Rösen gör sitt examensarbete inom Production Engineering och Management för Axelent Solutions på Axelent AB - Axelent Solutions

Är du kund och behöver support?

Vi finns här för dig! Ring eller maila oss!

Celina Rösen gör sitt examensarbete inom Production Engineering och Management för Axelent Solutions på Axelent AB

celina-rösen-axelent-solutions-exjobb-jth

Celina Rösen kommer från Tyskland och läser just nu sin master i Production Engineering och Management på Jönköping University. Celina gör sitt examensarbete för Axelent Solutions men genomför projektet på plats hos Axelent AB. Vi är glada att kunna överbrygga och samarbeta bolagen emellan. Läs intervjun med Celina nedan.

 

Bild; fr. vänster Joel Nilsson (Handledare, Axelent Solutions), Celina Rösen, Sara Ekman (Teknisk chef, Axelent AB)

Kan du berätta lite om dina studier?

Först vill jag ge en kort introduktion till mina bakgrundsstudier. Jag tog min kandidatexamen i industriell teknik i samarbete med ett automationsföretag i Tyskland. Efter det arbetade jag som produktions- och driftplanerare/ingenjör på samma företag och samlade värdefull arbetslivserfarenhet under dessa två år. Under min kandidatexamen hade jag dock inte något intensivt fokus på tillverkning och relaterade processer. Det var därför jag bestämde mig för att fortsätta studera, flyttade till Sverige och började min master i produktionsteknik och ledning vid Jönköping University. I denna internationella miljö fick jag en omfattande förståelse för tekniska och innovativa aspekter av tillverkning, automation och produktionsutveckling. I flera projekt, vissa i samarbete med industriföretag, hade jag möjlighet att få ledarskapsförmåga som är relevant för min framtida karriär. Generellt sett uppskattar jag verkligen den internationella miljön som gjorde det möjligt för mig att följa min dröm, att bo och arbeta utomlands. Dessutom bygger kursinnehållet perfekt på mina tidigare studie- och arbetserfarenheter men ger mig samtidigt nya insikter i aktuella forskningsområden.

 

Hur kom du I kontakt med Axelent Solutions?

Under den första terminen av min masterutbildning deltog jag i en kurs om produktionsutveckling som Julia Trolle undervisade i. Efter denna kurs bestämde hon sig för att börja som konsultchef på Axelent Solutions. I Jönköping är Axelent AB och Axelent Solutions välkända. Det var därför jag tog kontakt med henne i september förra året för att diskutera potentiella ämnen för min masteruppsats.

 

Kan du berätta om ditt projekt här på Axelent i Hillerstorp?

Projektet på Axelent AB i Hillerstorp utgör grunden för hela mitt examensarbete. För att kunna skicka produkterna säkert till kunderna bygger Axelent sina egna pallar i en halvautomatiserad produktionslinje. Den introducerades för ett par år sedan men det finns stor potential att öka genomströmningen i denna specifika produktionsprocess som kombinerar palltillverkning, kartongmontering samt en plockningsprocess. Mitt projekt fokuserar på typiska uppgifter för produktionsingenjörer: analys av produktionslinjen, tidsstudier, identifiering av problemområden och optimeringsförslag. Resultaten kommer att ligga till grund för de simuleringar som jag kommer att genomföra för Axelent Solutions med hjälp av två olika programvaror för simuleringsmodellering.

 

Vilken typ av yrke vill du jobba med när du är klar med studierna?

På grund av min tidigare arbetslivserfarenhet och mitt studieområde, men särskilt på grund av mina intressen, skulle jag vilja arbeta i positioner som produktionstekniker eller produktionschef. Analys och optimering av produktionsprocesser och arbetsflöden med fokus på effektivitets- och produktivitetsförbättringar fascinerar mig. Dessutom skulle jag vilja arbeta i en gränssnittsfunktion där jag har möjlighet att samordna relaterade processer som kommer från olika avdelningar. Mitt främsta mål är dock att hitta en position där jag kan bidra till hållbarhet och cirkularitet. Jag känner mig uppmuntrad av den nuvarande utvecklingen och min egen önskan att förändra globala miljöfrågor. Särskilt som produktionsingenjör ser jag en stor potential för ett positivt bidrag inom industrisektorn.

 

Vad är det med just det här yrkesområdet som lockat dig?

Om jag ska vara ärlig så gillar jag välstrukturerade processer. Särskilt inom tillverkning och relaterade sektorer är det intressant hur alla processer hänger ihop så att hela systemet fungerar smidigt. Enligt min mening är det fascinerande och kräver god organisation. Fokus ligger alltid på process- och systemtänkande. Därför är jag också mycket intresserad av layoutplanering för att förstå alla anslutna processer. Som en praktiskt orienterad person tycker jag om praktiska uppgifter där jag kan se resultaten i slutet. Optimering av tillverkningsprocesser är ett bra exempel på den typen av uppgifter.