Axelent Solutions i samarbete med timbersportmästaren Ferry Svan.

Är du kund och behöver support?

Vi finns här för dig! Ring eller maila oss!

Axelent Solutions optimerade bräda till timbersportmästaren Ferry Svan

Ferry Svan tävlar på internationell nivå inom timbersport. Inom ramen för Axelents sponsring av Ferrys tävlande, vidareutvecklades ett av hans tävlingsredskap, nämligen den bräda som används i grenen springboard. Här kopplades Axelent Solutions in för att bidra med hållfasthetsberäkningar. Ferry önskade att få en minst lika fast bräda, men till lägre vikt. Den lägre vikten skulle möjliggöra snabbare hantering av brädan och på så vis göra honom snabbare i grenen. Brädorna väger ungefär 7 kg styck.

I timbersport fäster man en bräda i en trädstam i den tävlingsgren som kallas springboard. Först huggs en ficka i stammen där den första brädan fästs, därefter upprepas proceduren och en andra bräda fästs ytterligare högre upp. Syftet med brädan är att successivt komma högre upp på stammen för att slutligen hugga av den i toppen. När den tävlande är ungefär 2 till 2,5 meter upp hugger man slutligen av stammen högst upp. Alltihop tar, för Ferry, i runda slängar 42–45 sekunder.

Att få den att hålla

”Brädan består av en ’sko’ längst fram i spetsen. Den här delen är den klart högst belastade på hela redskapet. För att få den att hålla valde vi att tillverka den av höghållfast verktygsstål. Denna har lättats ut avsevärt med guidning från FEM-beräkningar och topologioptimering. På så vis har vi kunnat behålla material där det behövs, samtidigt som vi minimerat vikten eftersom det material som inte bidrar till styrkan har avlägsnats,” säger Fredrik Erling, beräkningsingenjör på Axelent Solutions.

Styvhet kontra vikt

”Själva brädan, den del som Ferry står på är gjord helt i aluminium. Många beräkningar gjordes också av den här delen för att optimera formen. Eftersom vi bara skulle göra max en handfull, var vi tvungna att använda formvaror för att hålla kostnaderna på en rimlig nivå. I slutänden landade vi därför på samma vikt som tidigare, men med en mer än fördubblad styvhet. Illustreras tydligt i Ferrys bild. Den betydligt styvare konstruktionen medger att Ferry kan ta i mer när han står på andra brädan när han ska hugga av stammen högst upp. Det ger färre hugg och således kortare tid,” fortsätter Fredrik.

”Vad är dina tankar om själva arbetet med det här projektet?”

”Två saker, tänker jag på spontant. Först att det var väldigt roligt att från Axelent Solutions sida kunna stötta med avancerade beräkningar, utan vilka det här projektet hade varit väldigt svårt att lyckas med. Också att reglerna, åtminstone hittills, kring hur en sådan här bräda får se ut är synnerligen tillåtande vilket lämnade stort utrymme för kreativitet. Och för det andra att det såklart var fascinerande att få jobba med Ferry, som är en så hårt driven tävlingsmänniska med stentuffa målsättningar och samtidigt en supertrevlig kille och lagspelare!”

Vi hjälper dig!

Kontakta oss idag så hjälper våra experter dig med beräkningar och lösningar anpassade efter dina behov.

Fredrik Erling
Beräkning & Simulering Fredrik Erling +46 (0)36 538 54 fredrik.erling@axelentsolutions.se

Vill du bli kontaktad?

Kul! Fyll bara i dina kontaktuppgifter så återkommer vi!