Effektiva Hållfasthetsberäkningar med FEM

Är du kund och behöver support?

Vi finns här för dig! Ring eller maila oss!

Effektiva Hållfasthetsberäkningar med Finita Elementmetoden (FEM)

Att säkerställa att en konstruktion klarar de påfrestningar den utsätts för är en avgörande del av produktutvecklingsprocessen. Detta kan göras på flera sätt, men hållfasthetsberäkningar är ofta det mest effektiva tillvägagångssättet. Idag finns dessutom lättanvända verktyg integrerade i CAD-program, vilket gör det möjligt för konstruktörer att utföra stora delar av arbetet själva, även när produkten har komplexa former.

Vad är Finita Elementmetoden (FEM)?

I dagens teknikdrivna värld är hållfasthetsberäkningar nästan alltid förknippade med Finita Elementmetoden (FEM). Denna avancerade numeriska metod har utvecklats betydligt och används nu inom många industrier. FEM möjliggör noggrann dimensionering av komplexa konstruktioner, från kärnkraftverk och rymdfarkoster till bilar och konsumentprodukter. Med FEM får ingenjörer en kraftfull verktygslåda för att säkerställa att konstruktionerna är hållbara och presterar optimalt.

Fördelarna med FEM

Det som gör Finita Elementmetoden (FEM) så kraftfull är dess förmåga att inte bara visa om en konstruktion håller, utan också hur och varför. Denna insikt är ovärderlig för att förbättra designen under utvecklingsprocessen. FEM kan realistiskt simulera allt från en bilkrock till en tappad telefon och är lika användbar för att analysera enklare strukturer som en väggkonsol eller ett armstöd på en stol. Denna mångsidighet gör FEM till ett oumbärligt verktyg för ingenjörer som strävar efter att optimera och säkerställa hållbara konstruktioner.

Varför använda FEM?

Vissa menar att FEM-beräkningar tar tid och kostar pengar, men alternativet – att inte göra beräkningar och i stället chansa, är ofta mycket dyrare. Misslyckade prototyper, omfattande tester och försenade projektleveranser är bara några av de kostsamma konsekvenserna av att inte använda FEM. Genom att investera i FEM-beräkningar kan man undvika dessa risker och säkerställa att produkten håller måttet redan från början.

De fem främsta argumenten för att använda FEM

 • Förbättrad designoptimering

  FEM gör det möjligt att utvärdera flera olika utformningar utan att skapa dyra och tidskrävande prototyper.

 • Minskade produktionskostnader

  Genom att dimensionera komponenter korrekt kan materialåtgången minskas.

 • Förbättrad produktkvalitet

  Eventuella brister kan identifieras tidigt i designprocessen och åtgärdas innan produktion.

 • Förkortad utvecklingstid

  Många koncept kan testas virtuellt, vilket är avsevärt snabbare än att bygga och testa fysiska prototyper.

 • Bättre förståelse för produktens beteende

  FEM ger detaljerad insikt i hur produkten beter sig under olika förhållanden. Detta möjliggör för ingenjörer att fatta informerade beslut och förbättra produktdesignen för att uppfylla specifika prestanda- och tillförlitlighetskrav.

Har du frågor om FEM eller beräkningsteknik?

Hör av dig till vår expert Fredrik

Fredrik Erling
Beräkning & Simulering Fredrik Erling +46 (0)36 538 54 fredrik.erling@axelentsolutions.se

Vill du bli kontaktad?

Kul! Fyll bara i dina kontaktuppgifter så återkommer vi!