Historien om Axelent – En framgångssaga inom säkerhet och innovation - Axelent Solutions

Är du kund och behöver support?

Vi finns här för dig! Ring eller maila oss!

Historien om Axelent – En framgångssaga inom säkerhet och innovation

Inom den ständigt växande världen av industri och tillverkning finns det företag som lyckas sticka ut, inte bara genom sina produkter och tjänster, utan också genom sin förmåga att förändra branschen och dess normer. Vi på Axelent vill tro att vi är ett av dessa företag. Med ett starkt mod, passion och viljan av att bidra till något större har Axelent från start haft en vision och strävan om att bidra till och leverera säkerhet på ett nytt och innovativt sätt.

 

Axelent-historia-folke-och-helge

 

Historien om Axelent är en inspirerande resa fylld av framgång och uthållighet. Det hela började på 1990-talet i Hillerstorp, en liten ort i Småland, Sverige. Det var där det började, visionen om att skapa en säkrare arbetsmiljö för människor som arbetar med maskiner och industriella processer.
Med en stark vilja att förbättra säkerheten och minimera riskerna för olyckor och skador, började utvecklingen av innovativa lösningar för att skydda människor och utrustning från farliga situationer.
Genom åren har Axelent fortsatt att växa och utveckla sitt produktsortiment. Vi har introducerat innovativa lösningar som X-Tray, ett flexibelt och lättinstallerat kabelstegssortiment samt X-Rail, ett smart fallskyddssystem. Dessa produkter har inte bara visat sig vara en framgång bland kunder och partners, utan har också bidragit till att stärka Axelent som en komplett leverantör av säkerhets- och skyddslösningar.
Idag är Axelent en global företagsgrupp med etablering i över 60 länder världen över. Det har varit en enorm resa, från starten i Småland med 6 anställda till att idag har etablerat sig globalt i världen med över 350 anställda. Det är en resa vi alla på Axelent är stolta och fascineras över. Att utvecklas och växa finns i företagets DNA och något som alla anställda på Axelent dagligen får uppleva och utvecklas av. Vi brukar säga att vi på Axelent är som en enda stor familj. Numera börjar familjen bli ganska omfattande men vi har ändå lyckats behålla känslan av samhörighet och delaktighet som vi värderar så högt, vi kallar det One Axelent.

1990 Axelent grundas
Axelent startas av Folke och hans son Stefan tillsammans med Helge och hans söner Johan, Per-Åke och Mikael. Namnet Axelent är inspirerat efter deras gemensamma efternamn.

1993 Familjen växer
Första utlandsetableringen sker i Tyskland. Ungefär tio år senare grundas ett eget företag i Tyskland.
I Danmark börjar Axelent sälja 1991.

1999 Familjen växer
Familjen utökas när Axelent startar bolag i Frankrike.

2000 Ny ägarform bildas
De första tio åren drev de fyra kusinerna Axelent men hösten 2000 köpte Johan och Stefan ut resterande kusiner från företaget. Stefan var då 30 år och Johan 23 år och de bestämdes att de behövde ta in en VD utifrån vilket blev Mats Hilding som även han gick in som delägare av bolaget. Sedan dess har de jobbat med olika expertisområden, Mats med inköp och ekonomi, Johan med innovationer och Stefan med marknad- och säljfokus. De har alltid arbetat utifrån att få ihop helheten och förena kompetenserna. De hade redan tidigt en tydlig vision om att företaget skulle växa globalt.

2001 Försäljningen tar fart
Johan, Mats och Stefan gör sin första affär tillsammans den 1 mars 2001. Vid den här tiden omsätter bolaget knappt 60 miljoner och finns i tio länder.

2002 Familjen växer
Axelent England och Axelent USA välkomnas in i familjen. 2003 etablerar sig Axelent även i Belgien.

2005 Axelent Engineering
För att lyckas med stora volymer är automatisering viktigt och arbetet med automatisering av produktionen har hela tiden varit nära knuten till produktutvecklingen. Mycket av det arbetet har möjliggjorts tack vare dotterbolaget Axelent Engineering som köptes 2005. Bolaget bestod från början av Nittorps Mekaniska och Hestra Mekaniska som slås ihop under namnet Hestra Automation.
Läs mer om Axelent Engineering: https://axelentengineering.se/

2008 X-Guard lanseras
Den banbrytande produkten X-Guard föds, ett flexibelt och modulärt skyddsgaller som snabbt blev en branschstandard. Den unika designen och höga kvaliteten på X-Guard öppnade upp dörrar för Axelent.

2009 Familjen växer
Axelent etableras i Spanien.

2010 Nytt produktsortiment inom kabelhantering
Europas modernaste produktionsanläggning för kabelstegar invigs och Axelent utökar därmed sitt produktsortiment med kabelstegar.

2010 Familjen växer
Axelent Australien välkomnas in i Axelent familjen.

2013 Nothinplaketten
Mats Hilding, Johan Axelsson och Stefan Axelsson får Nothinplaketten; det mest prestigefyllda priset bland företagare i Finnvedenregionen.

2016 Expansionen fortsätter
Det Japanska kontoret öppnas och försäljningen passerar 50 miljoner euro. Axelent Tecnel (nuvarande Axelent i Italien) ägs nu helt av Axelent.

2018 Utses till superföretag
Axelent utses till ett av landets superföretag av affärstidningen Veckans Affärer och hedras också som ett av de bäst presterande privata företagen i svenska näringslivet av Bisnodenätverket.
Det här året blir också Axelent Safe-X en del av Axelent Group.

2020 Familjen växer
Axelent öppnar ett eget logistikcenter i Bangkok, Thailand. Axelent Group har nu över 300 anställda och verksamhet i närmre 50 länder.

2021 Axelent Solutions
Axelent Engineering bryter ut ett av deras erbjudande inom PML och mjukvaruförsäljning och delas upp i två bolag, Axelent Solutions AB skapas.
Läs mer om Axelent Solutions: https://axelentsolutions.se/

2021 Axelent Wire Tray
Axelent flyttar ut försäljningen av kabelstegar och ett nytt bolag skapas – Axelent Wire Tray.
Läs mer om Axelent Wire Tray: https://axelentwiretray.se/

2022 Lansering av påkörningsskydd
Vi lanserar ett unikt påkörningsskydd på marknaden och kallar det X-Protect. Det är ett sortiment av modulära påkörningsskydd för lager och industri och det senaste tillskottet i Axelents utbud av säkerhetsprodukter för arbetsplatser.

2023 Ny VD
Karin Sandén Ahlqvist utses till Axelent ABs nya VD.